sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Viskit

Skotlantilainen viski


 Mallasviski

Mallasviski valmistetaan kokonaan ohramaltaista. Ohra puhdistetaan ja laitetaan muutamaksi päiväksi likoamaan.  Liotessaan se alkaa itää ja imee samalla veden ominaismakua itseensä. Liotusvesi johdetaan pois ja irronut ohra levitetään laajalle pinnalle. Seuraavan 8-10 päivän aikana ohranjyviä käännellään tasakärkisellä puulapiolla, jotta ne pysyisivät irtonaisina ja ohra alkaisi itää tasaisesti. Itämisen aikana jyvässä olleet "uinuvat" entsyymit alkavat elää ja pilkkoa jyvän tärkkelystä sokeriksi.
Itämisen aikana makeutunut ohra levitetään savustustornin lattialle. Lämpökäsittelyn ansiosta pysäytetään itäminen.Kuivattu ohra eli maltaat rouhitaan tämän jälkeen myllyssä. Rouhittu mallas mäskätään eli sekoitetaan paikalliseen veteen, se antaa lisämakua. Sen jälkeen maltaat erotetaan kuumasta nesteestä, saadaan sokeripitoinen neste, vierre. Jäähtynyt vierre laitetaan käymään hiivalla. Käyminen kestää vajaan viikon. Käynyt neste tislataan  kahteen kertaan vanhanaikaisilla kuparipannuilla. Kypsyminen kestää vähintään kolme vuotta.


Blended-viski

Viski myydään usein blended-viskinä, eli sekoitus kahdesta viskityypistä. Usein toinen aromikas ja vuosia kypsytetty mallasviski ja toinen kevyt ja neutraali jyväviski. Blended-viski saattaa sisältää jopa yli 50 eri tislaamon viskiä. Perinteinen sekoitussuhde on 40% mallasviskiä ja 60% jyväviskiä. Jos pullossa on mainittu viskin ikä se tarkoittaa sekoituksen nuoremman tisleen ikää. Sekoituksen jälkeen viski saa olla muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen sekoitusastiassaan ja sitten se pullotetaan. Blended-viski on usein melko vaaleaa väriltään, voidaan siihen lisätä pieni määrä sokeriväriä. Blended-viskejä on myynnissä satoja eri merkkejä. Tunnetuimpia niistä; Chivas Regal, Ballantine's ja Johnnie Walker.

Jyväviski

Jyväviski valmistetaan mallastamattomasta viljasta, vehnästä, maissista tai ohrasta. Se tislataan kolonnitislausmenetelmällä lähes neutraaliksi alkoholiksi. Sen jälkeen sitä kypsytetään vähintään kolme vuotta.



Irlantilainen viski

Irlantilainen viski valmistetaan mallastetusta ja mallastamattomasta ohrasta ja viljasta.
Irlantilainen kevyehkö, viljainen ja hedelmäinen viski menestyi maailmalla huomattavasti skotlaintilaista paremmin. Irlantilainen viski eroaa skottilaisesta viskistä sillä, että irlantilainen viski kuivatetaan erilllisessä kammiossa eikä se ole tekemisissä savun kanssa ollenkaan sekä irlantilainen viski tislataan kolmeen kertaan ja skottilainen vain kahdesti.

Amerikkalainen viski

Amerikkalainen viski valmistetaan käyneistä ruis-ja maissimäskeistä.  Se valmistetaan kolonnitislausmenetelmällä ja kypsytetään tammiastioissa. Jos 51%  raaka-aineista on ruista, sitä kutsutaan ruis-viskiksi.

Bourbon-viski

Tunnetuin amerikkalainen viskilaatu esim. jim beam.  Jim Beam kypsytetään vähintään neljä tammiastiassa. Bourbon-viski nimitysytä voidsaan käyttää jos vähintään 51% raaka-aineista on maissista. Kypsytetty sisältä poltetuista tammiastioista.   Jos viskissä vähintään 80%  raaka-aineista maissista, sitä kutsutaan maissiviskiksi. Tunnetuimmat klassiset drinkit ovat; 

Whisky Sour, Mint Julep ja Sweet Manhattan. 

Kanadalainen viski

Kanadassa viskin valmistamiseen käytetään ohran ohella runsaasti ruismallasta, mutta myöskin paljon maissia mikä antaa vanilijamaista makua. Ruismallas taas antaa juomalle ”pippurimaisemman” maun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti