maanantai 28. maaliskuuta 2016

Brandyt

Brandy on yleisnimitys kypsytetystä  viinitisleestä tehdyille väkeville alkoholijuomille. Brandyä voidaan  valmistaa viinirypäleiden puristusjäämistä. 

 

Konjakki

Konjakki on tammitynnyrissä kypsytetty viinitisle, jota valmistetaan rajatulla alueella Charenten ja Charente Maritimen maakunnissa.  Nimitystä konjakki saa käyttää vain kun se on valmistettu Congacin alueella Ranskassa. Konjakki valmistetaan pannutislausmenetelmällä esimerkiksi kuparipannuissa. Konjakki valmistetaan perusvalkoviinistä. Viikon tai muutaman viikon käymisen jälkeen viininviljelijät tislaavat viininsä itse tai myyvät sen konjakkiliikkeille.

 Kaikki konjakki on brandyä, mutta kaikki brandy ei ole konjakkia.

Konjakki tarjoillaan huoneenlämpöisenä aromilasissa tai tulppaaninmuotoisesta konjakkilasista. Suomessa konjakkia juodaan yleensä kahvin kanssa avec-juomana.

V.S Nuorin tisle vähintään kaksi vuotiasta.

V.O.S.P Nuorin tisle vähintään neljä vuotiasta.

X.O Nuorin tisle vähintään kuusi vuotiasta, mutta usein jopa kaksikymmentävuotiasta.

Armanjakki

Armanjakki nimitystä  käytetään vain ja ainoastaan Armagnacin alueella valmistetusta brandystä.  Armanjakki muistuttaa suuresti konjakkia, mutta sen valmistustapa ei ole yhtä vakiintunut vaan jokainen tuottaja tekee sen omalla tyylillä. Perinteisesti armanjakki valmistetaan kolonnitislausmenetelmällä. Kypsytystynnyrit tehdään alueen omasta mustasta tammesta.Armanjakkia kypsytetään enintään 30-40 vuotta, jonka jälkeen se pullotetaan.

Vähintään 2-6 vuotta kypsytettyä armanjakki kutsutaan nimellä Armagnac, vähintään 6 vuotta vanhaa Vieil Armagnac ja vähintään 10 vuotta vanhaa Millesime

 

Armanjakki tarjoillaan huoneenlämpöisenä. Sitä käytetään pääasiassa kahvin kera avec-juomana. 

Muut Brandyt 

Brandyjä valmistetaan samoissa maissa kuin viinejä. Brandyjä valmistetaan Ranskan lisäksi Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa.

 

After Dinner Drinks 

Ryhmittely;

Kermaa tai runsaasti likööriä tai molempia sisältävät cocktailit: yleensä kahta tai useampaa alkoholia tai likööriä. 

Valmistetaan yleensä koneravistimella eli piikillä.

Flipit: Sisältävät kananmunaa ja se lisätään ensiksi sitten vasta viinat.


Egg Nogit: Maidolla pidenettyjä flippejä. Nautitaan kylminä tai kuumina.


Frappeet: Juomat sisältävät jäämurskaa. 


Kahvi-,kaakao-ja teejuomat:

Kaakaojuomat voidaan tarjoilla kylminä tai lämpiminä. Kahvi ja tee juomat taas yleensä kuumina. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti