maanantai 28. maaliskuuta 2016

Rommit

Yleistä


Rommi on sokeriruo'osta valmistettu väkevä alkoholijuoma. Rommit jakautuvat kahteen luokkaan riippuen siitä ovatko ne valmistettu sokeriruo'osta vai melassista. Rommin alkoholipitoisuus on n. 40%, mutta väkevissä jopa 75%. Rommi valmistetaan sokeriruo'osta puristetusta nesteestä tai sokerin valmistuksen yhteydessä valmisteusta nesteestä. Se valmistetaan joko pannu-tai kolonnitislaus menetelmällä. Vaaleat rommit valmistetaan kolonnitislausmenetelmällä.
Maailman myydyin kansainvälisesti tunnettu väkevä alkoholijuoma on puerto ricolainen Bacardi. Tunnetuimpia rommisaaria Haiti, Kuuba, Jamaika ja Martinique.

Tarjoilu

 Vaaleat kevyet rommit  päätyvät usein juomasekoituksen tai ne nautitaan vaikkapa colalla ja jäillä pidennettynä. Pitkään vanhennettu rommi nautitaan sellaisenaan huoneenlämpöisenä aromilasista. Tavallinen tumma rommi juodaan Suomessa yleensä rommitotina eli shottina ja kuumaa vettä totimukissa, sokeria ja sitruunansiivu. Rommia käytetään myös ruoanvalmistuksessa, mm. leivonnassa ja liekityksessä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti