sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Katkerot

Munkit kehittivät aikoinaan katkerot lääkinnällisiin tarkoituksiin ja ruoansulatusvaivojen hoitoon.


 Valmistus
Valmistetaan kasvien juurista ja lehdistä. Sekä mausteusteista kuten inkivääreistä, aniksen siemenistä, pähkinöistä sekä fenkolista, marjoista ja hedelmistä. Katkerot valmistetaan sekoittamalla vesi, alkoholi, mausteuutteet ja -tisleet ja mahdolliset väriaineet yhdessä siirapin kanssa. Sen jälkeen monen kuukauden kypsytys riippuen mitä katkeroa valmistetaan. Sitten kirkastetaan ja suodatetaan  pulloihin.


Grogikatkerot
Miedommin maustettuja katkeroita, joissa myös vähemmän alkoholia. Makeita seurustelujuomia. Tarjoillaan sellaisenaan jäillä, tuoremehulla jatkettuna tai cocktaileissa. Tunnetuin grogikatkero on Campari joka valmistetaan kaktuksissa elävissä kokenillikirvoista, jauhettuna niistä irtoaa camparille ominainen punainen väri.







Mahakatkerot
Erittäin voimakkaasti maustettuja ja paljon aloholia sisältäviä, kuivia tai melko kuivia juomia. Tarjoillaan sellaisenaan huoneenlämpöisenä on the rocks- tai snapsilasista tai juomasekoituksissa. Tunnetuin on Fernet-Branca joka valmistetaan 30 eri juuresta ja yrtistä.





Maustekatkerot
Maustetuin katkero ja käytetään vain juomasekoituksissa. Tunnetuin on Angostuura Aromatic Bitters joka on rommipohjainen ja yksi ainesosista on katkeron juuri. Muut niistä salaisia. Nimetty valmistuskaupungin mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti